Takım Elbise

Takım Elbise Bakımı ve Terimleri Nelerdir?

Konu şıklık olduğunda erkek modasında her daim özel bir yeri olan takım elbiseler, bakımı ve temizliğinde de aynı şekilde özel bir yaklaşım gerektiriyor. Takım elbiselerinizi uzun yıllar korumaya imkan tanıyacak bakım önerilerimiz ve takım elbiseler hakkında bilmediğiniz terimler, bu sayfanın devamında!

Erkek modasının asla eskimeyen unsurlarından biri olan takım elbiseler; şıklık söz konusu olduğunda yaşı ve mesleği fark etmeksizin her erkeğin ortak kurtarıcısı! Giyildiği anda kişiye karizmatik bir görünüm ve güvenilir imaj veren bu özel parçalar, ağırbaşlı ve zamansız stilleri ile erkek modasındaki yerini daha nesiller boyunca koruyacağa benziyor. Öte yandan, takım elbiseleri en ideal şekilde taşıyabilmek ve daima yeni gibi kalmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunuyor.

Özellikle de sık kullanılan takım elbiselerin–yüksek kaliteli olsalar dahi– ilk günkü yeniliğini koruması zaman geçtikçe zorlaşabiliyor. Bunu tersine döndürmek için ise takım elbise temizleme işlemini muhakkak doğru şekilde yapmak veya güvenilir ellere emanet etmek gerekiyor. Evet, takım elbise bakımı ve temizliğinin titizlik gerektirdiği doğru! Ama sizce de buna değmez mi? Bu yazımızda, takım elbise temizleme ve takım elbise ütülemenin incelikleri ile birlikte bilmeniz gereken takım elbise terimlerini de mercek altına aldık. Haydi, başlayalım!

1. Takım Elbise Nasıl Temizlenir?

Takım elbise temizliği için ilk tercihin profesyonel hizmetlerden yana olması gerekiyor. Özel olarak sadece takım elbise temizliği yapan işletmeler bulunabildiği gibi, bu hizmeti kuru temizlemeciler de verebiliyor. Kuru temizleme firmalarının ürünü temiz, ütülü ve askılı bir şekilde teslim etmesi, bu hizmetin en çok tercih edilme sebepleri arasında bulunuyor. Böylelikle takım elbiseleri yolculuklarda taşıma noktasında da kolaylaştırıcı bir adım atılmış oluyor.

Takım elbise temizliği esasında evde de kolay ve etkili bir şekilde yapılabiliyor. Nitekim, “Evde takım elbise temizliği nasıl yapılır?” sorusuna beş farklı yanıt vermek bile mümkün: Buharlı temizleyici ile temizlemek, havalandırmak, fırçalamak, nemli bezle silmek ve (etiketinde yer alıyorsa) çamaşır makinesinde yıkamak. Oldukça basit yöntemlerle gerçekleştirilebilen evde takım elbise temizliğinin, uzun ömürlü bir kullanım için belli aralıklarla yapılması gerekiyor. En kolay çözüm ise takımın her kullanımdan sonra silinerek temizlenmesi ve havalandırılması oluyor.

1.1. Havalandırma Yöntemi ile Takım Elbise Temizliği

Eğer takım elbisenin üzerinde herhangi bir leke ve kir bulunmuyorsa, her kullanımdan sonra askıya asarak açık bir ortamda havalandırmak yeterli olabiliyor. Havalandırma yöntemi ile temizlenen takım elbiseler için de zaman zaman profesyonel bir hizmetten yararlanmak ideal bir tercih oluyor.

1.2. Fırçalama Yöntemi ile Takım Elbise Temizliği

Ürünü her kullanımdan sonra bir takım elbise temizleme fırçası ile fırçalamak, üstünde biriken günlük toz ve kirlerden kurtulmak için yeterli olabiliyor. Bu işlem yapılmadığı takdirde gün içinde takım elbisenin üstünde biriken tozlar, zamanla kumaşın dokusuna zarar vermeye başlayabiliyor.

1.3. Nemli Bez ile Takım Elbise Temizliği

Lekelenmiş takım elbiseyi hafif nemli bir bez veya kokusuz bir bebek ıslak mendili ile silmek, temizliği iz bırakmadan yapabilmek için en uygunu oluyor. Eğer lekeler bu yöntemle çıkmazsa profesyonel bir hizmet almak gerekiyor. Ancak oluştuğu anda lekeye sadece su ve bezle müdahale etmek, bu olasılığı da doğrudan azaltıyor.

1.4. Buharlı Temizleyici ile Takım Elbise Temizliği

Buharlı temizleyici ile temizleme, evde takım elbise temizliğinde en etkili yöntemi oluşturuyor. Takım elbisenin askı ile dik bir şekilde asılmasından sonra iç-dış tüm yüzeylerine buhar ile temizlik yapılabiliyor. Fakat öncesinde, buharlı temizleyiciyi küçük bir noktada deneyerek takım elbise üzerinde iz bırakıp bırakmadığını kontrol etmek gerekiyor.

1.5. Çamaşır Makinesinde Takım Elbise Temizliği

Takım elbiselerin elde veya makinede yıkanması çoğunlukla önerilmiyor. Fakat bazı ürünlerde takım elbisenin düşük sıcaklıkta kısa programda yıkanabileceğine dair bilgilendirmeler de bulunabiliyor. Evde takım elbise yıkamak için önce parçaların ters çevrilmesi gerekiyor. Kullanılacak deterjanın ise ağartıcı veya yıpratıcı maddeler içermemesi oldukça önemli.

Tabii makinede yıkanan takım elbisenin yalnızca açık havada kurutulması gerektiği de unutulmamalı. Kurutma esnasında güneşe uzun süre maruz kalmaması gereken takım elbiseler için en risksiz çözüm, askısında ve düzgün bir şekilde gölgede kurumaya bırakılması!

2. Takım Elbise Nasıl Ütülenir?

“Jilet gibi” nitelemesinin çıkış yeri, tahmin edilebileceği gibi kusursuz yapılmış bir ütü! Takım elbiseyi vücutta olması gerektiği gibi sergilemeye yardımcı olan doğru ütüleme işlemi, kıyafetin kalitesini de en iyi şekilde yansıtmayı sağlıyor. Böylece takım elbisenin yarattığı karizmatik etkiyi ikiye katlamak da mümkün oluyor.

Erkek takım elbise modelleri ve kumaşları nasıl olursa olsun, her biri için ütü masası kullanmak gerekiyor. Takım elbisenin renk tonunu korumak ve parlamaların önüne geçmek için ise en doğrusu, ütü ile kumaş arasında ince bir bez yerleştirmek oluyor. Ceketin ütü masasının ucuna yerleştirilerek yaka, kol ve düğme araları da dahil olmak üzere her kısmının ütülenmesi gerekiyor. Pantolonu ütülerken de en önemli nokta elbette çift ütü izi yapmamak. Ütüleme işlemi biten takım elbisenin askıya asılarak dik bir şekilde muhafaza edilmesi ile işlem tamamlanmış oluyor.

3. Takım Elbise Terimleri Nelerdir?

Bakıldığında iki temel parçadan oluşan takım elbiseler, aslında pek çok detay taşıyor. Bu da takım elbise terimlerinin ortaya çıkma nedenini açıkça ortaya koyuyor. Gelin, bu terimlerden bazılarına göz atalım:

  • Apartura: Gömlek kollarında bulunan ve gömleğin giyilip çıkarılmasını kolaylaştıran yırtmaç.
  • Çentik: Yakadaki kat detayı.
  • Drop: Takım elbisede ceketin göğüs genişliği ile pantolonun bel ölçüsü arasındaki fark.
  • Fleto: Pantolon ve ceket gibi çeşitli giysilere uygulanabilen kapaklı veya kapaksız cep modeli.
  • Frak: Resmî törenlerde giymeye uygun, uzun etekli ve arkası yırtmaçlı siyah erkek ceketi.
  • Kamgarn: Erkek takım elbise üretiminde kullanılan yüksek kaliteli iplik.
  • Kanvas: Takım elbisenin içine şekil ve form kazandırmak amacıyla dikilen iç kumaş.
  • Kavadora: Kol evi ya da kol oyuntusu olarak bilinen, kol parçasının giysiye takıldığı kısım.
  • Klapa: Ceketin göğse doğru inen devrik bölümü.
  • Kruvaze: Kapatıldığında üst üste gelen dört veya altı düğmeli ceket.
  • Manşet: Gömleğin kollarının ağızlarına geçirilen çift katlı kumaş.
  • Pat: Üst üste binen ya da ekstra ilave edilen pay, kumaş.
  • Peto: Gömlek ve yelek cebi.
  • Pile: Pantolonun ön kısmından bel boyunca uzanan tek veya çift katlama detayı.
  • Punto: Ceket yakasına ve pantolon cebine yapılan ince alt üst dikiş.
  • Smokin: Genellikle resmî davetlerde giyilen, önü açık, toplam iki veya üç parçadan oluşan takım elbise.
  • Vatka: Omuzların dik durmasını sağlamak amacıyla gömlek ve ceketlerin içine konulan parça.
  • Valör: Renklerin açık ve koyu tonları arasındaki ilişki, renk değeri.
  • Yama cebi: Takım elbisenin kumaşından ceketin ya da gömleğin dış kısmına dikilen cep modeli.
  • Yırtmaç: Giysilerde hem bir stil unsuru olan hem de hareket özgürlüğünü artıran kol ve yaka gibi kısımlardaki açıklık.
Özel günlerinize anlam katacak uzun ömürlü ve yüksek kaliteli takım elbise modellerini Kiğılı ile keşfedin!

İlginizi Çekebilecek Gönderiler